erfgoedobject

Lyceum Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen

bouwkundig element
ID: 59360   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59360

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Lyceum Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen". In oorsprong klooster met bijhorende kerk gebouwd in 1913 in opdracht van de Zusters Clarissen uit Bergen, naar ontwerp van J.R. Van Hoenacker (Antwerpen-Kortrijk). Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog worden de gebouwen niet ingericht als klooster maar als centrale voor de spoorwegen. Daarna neemt de rijkswacht haar intrek in het gebouw. In 1923 wordt het pand aangekocht door de V.Z.W. Zustergemeenschap Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstand en ingericht als school. De school en kapel worden zwaar beschadigd in 1944.

Baksteenbouw van twee à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken. Verticaal benadrukte gevel door de doorgetrokken rondboognissen.

Zijde Burgemeester Pyckestraat opvallende kapel uit de jaren 1960. Betonnen constructie op polygonaal grondplan; koperen platen voor de bedaking. Parabolische schelpenbouw in kroonvorm en met zijdelingse belichting.

  • STADSARCHIEF KORTRIJK 17, nr. 788 (of 5617).

Bron     : WVL5
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Lyceum Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59360 (Geraadpleegd op 28-10-2020)