Stadsvilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadsvilla

Beschrijving

Bloemistenstraat nr. 23. Monumentale stadsvilla, voorheen dokterswoning, heden huisvest het pand de administratie van de directe belastingen. Het pand werd opgetrokken in 1913, naar ontwerp van J.R. Van Hoenacker (Antwerpen-Kortrijk). Volgens P. Debrabandere bleef door het uitbreken van W.O. I de geveldecoratie onafgewerkt. Rijkelijk uitgewerkte eclectische stadsvilla met verwerking van een aantal neorococo en neoclassicistische ornamenten. 1926: plaatsen van afsluitingsmuur.

STADSARCHIEF KORTRIJK 19, nr. 788 (of 5637); 19, nr. 7946.
DEBRABANDERE P., Kortrijkse Gevels, van neoklassicisme tot nieuwe zakelijkheid, Kortrijk, 1983, p.159.

Bron     : WVL5
Auteurs : De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, De Leeuw, Sofie