Stadswoning en moutast

Gemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

is beschermd als monument Stadswoning en moutast

Beschrijving

* Broelkaai nr. 3. Enkelhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw. Beschermd als monument bij M.B. van 28.05.2003. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Licht getoogde vensters van elkaar gescheiden door smalle arduinen muurdammen. Vernieuwd schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Aangepaste begane grond. Deur met gedeeld bovenlicht.

Aangepast interieur met op de begane grond behouden balkroostering met moer- en kinderbalken. Aansluitend aan de keuken, voormalige tonnenkelder van de brouwerij. Zolder met behouden dakconstructie. Houten pen- en gatverbindingen en telmerken.

In de tuin bevindt zich de voormalige mouteest, gedateerd 1912, van de mouterij van de Brouwerij Tack. Verankerde baksteenbouw op vierhoekige plattegrond. Begane grond overwelfd door troggewelfjes tussen ijzeren I-balken. Behouden eesthaard; met inscriptie H. LAFEUILLADE - CONSTRUCTEUR - BRUXELLES.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline