erfgoedobject

Koningin Astridpark

bouwkundig / landschappelijk element
ID
59398
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59398

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koningin Astridpark
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voorheen het Volkspark. Aangelegd in 1907. Hiervoor werden een 100-tal woningen en enkele beluiken aan de noordzijde van de Brugse- en Meensestraat gesloopt (1905-1906). Ontworpen door stadsarchitect Victor Moulart. Tuin volgens Frans model, vrij symmetrisch en geometrisch opgebouwd, met een waterpartij, twee halfronde overkapte loofgangen van Amerikaanse linden en een formele tuin met rechthoekig gazon. In 1931 bronzen borstbeeld van burgemeester Reynaert. Tevens aanleg van de drie waterbassins op drie verschillende niveaus. Waterspuwend dolfijntje bij de staart vastgehouden door putto van Koos van der Kaaij. Oostelijk deel meer romantisch opgevat met rotspartijtjes, en een watertrap, een betonnen boogbruggetje met typische borstweringen. Vroeger ook vlasstellingsmolen (tot 1940). In 1967 zuidkant verkleind voor het verbreden van de Brugse- en Meensestraat. In 1995 westkant uitgebreid door slopen van huizen rond Mosselbank. Dit deel werd aangelegd door Geert Lakiere, groenarchitect van de stad.

In 1938 aanleg van het "ASTRIDROZENHOF" ten noorden van de Graaf de Smet de Naeyerlaan. Beeld te midden van geometrische tuin met zes radiale paden. Witstenen beeld van koningin Astrid van Alfred Courtens. Achter het beeld pergola met klimrozen. Breuksteen voor de pijlers en rustbanken.

 • DEBRABANDERE P., Historische parken en tuinen, Kortrijk, 1992, p. 139-147.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2005-2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Burgerhuis met herberg

 • Is gerelateerd aan
  Tramstation

 • Is deel van
  Brugsestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Koningin Astridpark [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59398 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.