Brouwerswoning

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning van de brouwerij "HET STEEGSKEN". In 1936 geschonken aan vzw Zusters Augustinessenvan het Onze-Lieve-Vrouwegasthuis. Deel van complex bestaande uit verschillende voormalige 18de-eeuwse burgerhuizen, thans dienst doende als kantoren van het O.C.M.W. In 1995 verbouwd tot één geheel naar ontwerp van Luyten en Lens in opdracht van O.C.M.W. met invoeging van onder meer nieuwbouw tussen nummer 27 en 31.

Bestaat uit voorhuis en achterhuis. Achterhuis gebouwd in het begin van de 18de eeuw.

Voorhuis: Enkelhuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder pannen schilddak. Bepleisterde lijstgevel van 1866 in neoclassicistische stijl, zie consoles, sluitstenen en balusterbalkon. Getoogde bovenvensters; op begane grond muuropeningen met afgeronde bovenhoeken. Woonruimtes op begane grond met 19de-eeuwse aankleding, zie schouwmantels, plafonds; tevens ingebouwde kasten. Traphal met bordestrap. Overdekte binnenkoer.

Achterhuis: Op tuinzijde dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën; bepleisterde lijstgevel met imitatiebanden. Licht getoogde muuropeningen, vensterhoutwerk naar 19de-eeuws model. Beglaasde deuren en bovenlichten met geometrische roedeverdeling. Typerende dubbelhuisplattegrond met enerzijds opeenvolging van salon en woonkamer en aan de andere zijde salon gescheiden van de keuken door middel van de traphal.

Gang: zwarte marmeren tegelvloer door aflijning met witte marmer in drie vakken ingedeeld; plafond met kooflijst en sober lijstwerk. Traphal dwars op gang ingeplant. Bordestrap; houten trappaal verfraaid met rocaille,acanthus, blad- en bloemmotieven; slanke balusters. Groot salon, met moer- en kinderbalken, lage lambrisering waarboven wandschilderingen op doek met zee- en havengezichten, gedateerd 1776. Houten rococo-schouwmantel met Delftse tegels en gesinterde baksteen in visgraatverband; in de eik gezette schouwboezem met rocaillemotieven enspiegel. Woonkamer, met gestuct tweevakkenplafond, houten lambrisering waarbovenbijbelse wandschilderijen op doek, getekend "LPS". Houten rococo-schouwmantel, eveneens voorzien van spiegel. Klein salon: balkenroostering met uitgewerkte balksloffen, zie vrouwenhoofd en vogel in riet. Op bovenverdieping twee rijkversierde slaapkamers, drievakkenplafonds met kooflijsten en sober lijstwerk; houten schouwmantels met Delftse tegels en gemarmerde tegels; schoorsteenboezem met rocaille blad- en bloemmotieven. Alkoven met dito stucwerk. Derde kamer eveneens met vakkenplafond. Oorspronkelijke binnendeuren. Behouden gebint.

• Stadsarchief Kortrijk, 30, jaar 1866.
  • DEBRABANDERE P. 1990: Franse-stijlinterieurs in Kortrijk, Kortrijk, 39-49, afbeelding 22-29.