Kasteel in empirestijl met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel in empirestijl

Beschrijving

In de 18de eeuw aldaar buitengoed van douarière Charles Alexander Vanderstraten. Kasteeltje gebouwd circa 1820 in empirestijl in opdracht van advocaat en burgemeester L. Pycke (1781-1842). Later komt het in handen van de Engelse vlashandelaar J. Du Vivier-Vandevenne, die in 1913 de Tissage de Courtrai opricht. Volgens primitief kadasterplan (1830) omwalde site met vierkantig huis en tweede rechthoekig volume, mogelijk een stal. In 1883 verdwijnt de omwalling. Tegen de noordelijke tuinmuur worden vier serres gebouwd. In 1885 wordt centraal in de tuin een serre gebouwd. In 1902 wordt aan het rechthoekig volume dat vroeger binnen de omwalling lag een koetshuis bijgebouwd, de rest van het volume wordt als huis aangeduid. In 1904 wordt een nieuwe stal gebouwd tegen de noordmuur (= nummer 2 A). In 1922 wordt deze in een garage veranderd. Vanaf 1957 is het koetshuis-woonhuis verdwenen en verdwijnen ook enkele serres van de mutatieschets. In 1958/59 uitbreiding van het vierkantig huis (nummer 2) met ten oosten en ten westen uitbouw (bordestrap), ook het centrale blok zelf wordt uitgebreid. Er komt ook een rechthoekig watervlak aan de noordzijde (vijver of zwembad). Aan de zuidzijde bij de ingang komt er een nieuw volume (garage?). Dit staat niet meer op de schetsen van 1988. Op mutatieschets van 1988 uitbreiding aan de noordzijde van nummer 2 en wijziging aan de zuidzijde van nummer 2 A; volgens P. De Brabandere dateert de garage aan de noordkant echter van 1960 en werd hij ontworpen door Jacques Viérin.

Toegang via ijzeren vleugelpoort tussen twee bakstenen pijlers bekroond met arduinen bolornament, rechts ervan tuinmuur, links haag.

Vrijstaand rechthoekig landhuis met aanbouw ten noorden. Dubbelhuis van drie traveeën op de voor- en straatgevel, en vijf op de achtergevel, en van twee en een halve bouwlaag met souterrain onder leien tentdak. Bepleisterde en grijs geschilderde lijstgevels, met schijnvoegen voor het souterrain, op arduinen plint. Horizontale geleding door middel van doorgetrokken lekdrempels, waterlijsten en houten kroonlijst op modillons. Neoclassicistische versiering, zie leeuwenkoppen in steigergaten verbonden door guirlandes. Op voor- en achtergevel dubbele trap met ijzeren leuning naar bordes van verhoogde begane grond. Op voorgevel deurtravee benadrukt door middel van balkon met ijzeren hek rustend op twee zuilen. Op voorgevel rechthoekige muuropeningen voor de begane grond en verdiepingen met T-ramen op begane grond en tweede bouwlaag en deurvensters voor de middentravee, mezzanino met bolkozijn. Rondbogig voor het souterrain, de vensters aldaar hebben houtwerk naar 19de-eeuws model. De dubbele bordestrap van de achtergevel geeft toegang tot het terras afgewerkt met ijzeren hek ter hoogte van de drie middelste traveeën. Rondbogige vensters- en deurvensters met T-ramen op begane grond; bovenverdiepingen zie voorgevel. Op zijgevels rechthoekige muuropeningen, maar rond venster ter hoogte van centrale travee van mezzanino. Persiennes voor de muuropeningen op begane grond en tweede bouwlaag. Aanbouw op noordgevel met garageboxen, erboven inspringend volume onder zadeldak met driehoekig fronton, de rand van het dak van de garage is afgezet met een balustrade.

Engelse landschapstuin met onder meer taxussen, rode beuken (Fagus sylvatica pendula) en een Prunus pissardi. Vijver waarnaast enkele heesters en struiken en treurwilg. Grasperk met een viertal cipressen, een perenboom, een paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), een Himalajaceder (Ceder deodora) en een Parrotia persica. Rondom wandelpad, met op de heuvel een natuurstenen rustbank. Voorts onder meer rode beuken, een tweetal eiken, taxussen, een valse acacia, een Japanse kers, een es (Fraxinus excelsior), een gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus), een pijnboom (Pinus) en twee pruimebomen. Ten noorden van het grasveld, afgeschermd door ligusterhaag, ligt de bloemen- en groentetuin, met aan de hoge muur leibomen.
In park nummer 2 A, met heden uitzicht van een cottage.

• DEBRABANDERE P., Historische parken en tuinen, Kortrijk, 1990, p. 43-47.