Eclectisch burgerhuis

Gemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is beschermd als monument Eclectisch burgerhuis

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectische burgerwoning

Beschrijving

* Casinoplein nr. 5. Eclectische burgerwoning uit het midden van de 19de eeuw, vlg. bouwplan werden er wijzigingen aan de gevel aangebracht in 1874: o.m. raamomlijstingen en balkon. Beschermd als monument bij M.B. van 28.05.2003. Onderkelderd breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (nok evenwijdig aan de straat, zwarte mechanische pannen), met drie dakkapellen. Met schijnvoegen bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint. Tweede bouwlaag gemarkeerd door gevelbreed balkon op consoles met leeuwenkoppen. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in geprofileerde omlijsting; sluitsteen uitgewerkt als palmet. Rondbogig benedenvenster en poort geflankeerd door twee voetschrapers. Sterk gewijzigd en beschadigd interieur door voormalige functie als discotheek.

STADSARCHIEF KORTRIJK 34, nr. 766.

Bron: WVL5