Omwald landhuis

Gemeente Kortrijk
Locatie Deerlijksestraat 16, Kortrijk (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Omwald landhuis

Beschrijving

Deerlijksestraat nr. 16. Omwald landhuis met lange erfoprit, reeds aangeduid op de Vander Maelenkaart (op Ferrariskaart onduidelijk, vermoedelijk wel aangeduid). In oorsprong jachtpaviljoen van één bouwlaag. In 1894: bouw van afsluitingsmuur aan straatzijde met smeedijzeren poort. In 1908 laat de Kortrijkse industrieel C. Destoop-De Poortere een huisje voor de huisbewaarder-tuinier bouwen. In 1954 wordt landhuis door zware brand geteisterd en vervolgens gerenoveerd door J. Viérin. Rechte dreef van paardekastanjes en slingerpad met brug naar omwald landhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl van 1954 met oudere kern. Middenrisaliet met inspringende dakverdieping bekroond met fronton. Deur geflankeerd door zuilen waarop fries met trigliefen. Achter woonhuis paardestal waarachter smalle brug

DEBRABANDERE P., Historische parken en tuinen in Kortrijk, Kortrijk, 1992, p. 55-60.

Bron: WVL5