Blauwe hoeve

Gemeente Kortrijk
Locatie Doorniksesteenweg 15, Kortrijk (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Blauwe hoeve

Beschrijving

Zogenaamd "Blauwe hoeve", voorheen "De Blauwe Poort" of "de Heerlijkheid van Steenbrugge" genaamd. Dieperin gelegen historische hoeve gelegen aan de stadsrand, ten zuiden van de historische stadskern, sinds 1957 herberg. Aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), als omwalde hoeve, met losse bestanddelen, die vier volumes omvatte, nu zijn nog de omwalling, het poortgebouw en het boerenhuis bewaard. Hoeve met bijhorende gronden in 1954 aangekocht door stadsbestuur, op 6 ha bouw van 288 sociale en 286 particuliere woningen door S.M. "Goedkope Woning". In 1960 opening van wijk en park. Heden landschapspark naar ontwerp van M. Neirinck.

• DEBRABANDERE P., Historische parken en tuinen, Kortrijk, 1992, p. 149-151.

Bron: WVL5