erfgoedobject

Hallen Kortrijk

bouwkundig element
ID
59463
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59463

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hallen Kortrijk
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Doorniksesteenweg nr. 216. Z.g. "Kortrijk Xpo", voormalige "Hallen Kortrijk". Het project voor de bouw van de nieuwe hallen ten zuiden van de stadskern werd toegewezen aan een tijdelijke vereniging Kort'reik naar Europa, die de nv. Architectural Design, nv. de Coene, nv. Gebr. Van de Kerckhove en de nv. Koramic groepeerde. Het ontwerp is van Guy en Francis Van Oost.

Complex opgetrokken ca. 1964 omvat o.m. tentoonstellingsruimte, dienstgebouwen en feestzaal. Constructie van geprefabriceerde betonnen muren, bekleed met keramische tegels. Opvallende feestzaal op rechthoekige plattegrond onder vouwdak; glaswand aan de straatzijde afgesloten door accordeonvormige claustra van geƫmailleerde vormelementen in gebakken aarde. Betonnen toren als herkenningspunt met koperen kunstwerk naar ontwerp van P. Van Rafelgem. De uitbreiding naar ontwerp van A. Goddeeris dateert van 1986-1987.

Konfrontaties in Moderne Architectuur. Een "promenade" in en rond Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 74-75.
VAN OOST G., De Kortrijkse Hallen, in Art de Coene, Jaarboek 1, 2000, p. 30-32.


Bron     : WVL5
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hallen Kortrijk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59463 (Geraadpleegd op )