Hallen Kortrijk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hallen Kortrijk

Beschrijving

"Kortrijk Xpo", voormalige "Hallen Kortrijk". Het project voor de bouw van de nieuwe hallen ten zuiden van de stadskern werd toegewezen aan een tijdelijke vereniging Kort'reik naar Europa, die de nv. Architectural Design, nv. de Coene, nv. Gebr. Van de Kerckhove en de nv. Koramic groepeerde. Het ontwerp is van Guy en Francis Van Oost.

Complex opgetrokken circa 1964 omvat onder meer tentoonstellingsruimte, dienstgebouwen en feestzaal. Constructie van geprefabriceerde betonnen muren, bekleed met keramische tegels. Opvallende feestzaal op rechthoekige plattegrond onder vouwdak; glaswand aan de straatzijde afgesloten door accordeonvormige claustra van geëmailleerde vormelementen in gebakken aarde. Betonnen toren als herkenningspunt met koperen kunstwerk naar ontwerp van P. Van Rafelgem. De uitbreiding naar ontwerp van A. Goddeeris dateert van 1986-1987.

• Konfrontaties in Moderne Architectuur. Een "promenade" in en rond Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 74-75.
  • VAN OOST G., De Kortrijkse Hallen, in Art de Coene, Jaarboek 1, 2000, p. 30-32.

Aanvullende informatie

Een noordoostelijk en een zuidwestelijk deel van de hallen werden gesloopt en vervangen door een nieuw ontwerp.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Leiedal (30 december 2022).
Auteurs: Jacobs, Els