Apothekerswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Kortrijk
Straat Doorniksestraat
Locatie Doorniksestraat 22, Kortrijk (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Apothekerswoning

Deze bescherming is geldig sinds 28-05-2003.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1908

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

* Doorniksestraat nr. 22/ Schouwburgplein. Diephuis gedateerd 1908 cf. cartouche, naar ontwerp van stadsarchitect J. Demeere en gebouwd in opdracht van apotheker E. De Boey. Beschermd als monument bij M.B. van 28.05.2003. In 1935 werden de muuropeningen op de begane grond gewijzigd cf. bouwplan.

Zowel qua materiaalgebruik, als ornamentiek aansluitend bij de neo-Vlaamse-renaissancestijl cf. trapgevel, boogvelden met reliëfs, cartouches, diamantkoppen, sierankers en natuurstenen drielichten. Verankerde bakstenen trapgevel (9 treden + topstuk); top bekroond door "koperen hert" verwijzend naar de oorspronkelijke functie van het gebouw.
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Fraai uitgewerkte parement van gediversifieerde baksteen verfraaid door het rijkelijk gebruik van natuursteen voor zowel de constructieve elementen als de ornamenten. Benadrukte middentravee door driezijdige erker waarboven balkon met bakstenen borstwering. Stenen kruiskozijnen (twee- en drielichten) o.m. gevat in verdiepte rondboognis met boogveld onder druiplijst. Benadrukte hoek, op de begane grond afgesnuit, met console waar tot 1971 een Onze-Lieve-Vrouwbeeld stond. Zijgevel: linkertravee oplopend in trapgevel die de trap herbergt cf. de trapsgewijze vensterindeling. Lager aanpalende vleugel met zijtrapgevel. Volledig aan de nieuwe functie aangepast interieur. Slechts enkele elementen bleven behouden o.m. marmeren schouw en een deel van de eiken trap.

STADSARCHIEF KORTRIJK 205, nr. 164 (of 3841); 53, nr. 10873; 51, nr. 11997.
DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels. Van neoklassicisme tot nieuwe zakelijkheid, p. 87, 89.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Doorniksestraat

Doorniksestraat (Kortrijk)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.