Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van ca. 1900

Beschrijving

Herenwoning van circa 1900 naar verluidt opgetrokken naar ontwerp van Henri Maquet (Brussel), in opdracht van industrieel E. Florin. Nu herbergt de woning kantoren. Het ontwerp, dat een representatief voorbeeld is van het oeuvre van Maquet tussen 1884 en 1909, heeft als basis het neoclassicisme gecombineerd met tal van elementen uit de Italiaanse renaissance palazzobouw.

Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Imposante gevel door de natuurstenen lijstgevel, bekroond door de balustrade van blauwe hardsteen. Evenwichtig opgebouwde gevel door het afwisselend gebruik van blauwe hardsteen en witte natuursteen en de horizontaliserende en verticaliserende accenten. Verhoogde begane grond met rechthoekige keldermonden met diefijzers. Drie venstertraveeën breed arduinen balkon rustend op consoles. Rechthoekige benedenvensters met doorgetrokken arduinen lekdrempels op consoles en in geblokte omlijsting; entablement met lotusbloemen. Bovenvensters bekroond door gebogen fronton op gecanneleerde consoles. Imposant portaal met houten vleugeldeur. Achtergevel: Eenvoudige bakstenen lijstgevel. Bordestrap met ijzeren leuning.

Interieur. Ondanks de functie als kantoorruimte vrij gaaf bewaard interieur. Brede koetsdoorgang leidt via brede marmeren bordestrap en glazen vierledige deur naar vierhoekig trappenhuis met houten bordestrap met marmeren aanzettrede en voluutachtig smeedijzeren trappaal. Wanden van imitatienatuursteen. Enfilade van drie voormalige salons, heden ingericht als burelen. De ruimtes hebben een parketvloer, vleugeldeuren, marmeren schouwmantels met erboven spiegels en bepleisterde plafonds met rozet. Eerste verdieping met verschillende ruimtes, thans burelen, gegroepeerd rond de trappenhal. Deels behouden aankleding onder meer parketvloer, schouwmantels en -boezems.