Paviljoen van de Voetboogschutters van Sint-Joris

Alternatieve naam Schuttershof Sint-Joris

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is beschermd als monument Paviljoen van de Voetboogschutters van Sint-Joris

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Joris, schuttershof, paviljoen van de Voetboog

Beschrijving

* Doorniksewijk nr. 1. ST.-JORIS, schuttershof. Beschermd als monument bij M.B. van 14.01.1994. Paviljoen van de Voetboogschutters van Sint-Joris, in 1810 gebouwd naar ontwerp van architect B. Dewarlez (1768-1819). Empirestijl gecombineerd met neogotiek. Oorspronkelijk rechthoekig volume onder sterk overkragend leien schilddak; op de twee smalle zijden halfronde apsis. Vervolgens zaal aan voorzijde toegevoegd; in latere fase zalen op zijgevels toevoegingen naar ontwerp van J. Viérin en Gernay. Enkel aan de achterzijde vrij gaaf bewaard.
Achtergevel: dubbele trap naar het bordes -met ijzeren leuning- aansluitend op verhoogde begane grond. Gelijkvloerse kelderverdieping uitgewerkt als sokkel met rechthoekige vensters. In voor- en achtergevel spitsbogige vensters en beglaasde deuren met spitsbogige roedeverdeling in spitsbogige omlijstingen steunend op pilasters met vlakke bladkapitelen. Op vier hoeken van hoofdgebouw vierzijdige schoorsteen -versierd met spitsboognissen- waarop bovenstuk met tochtgaten.
Park in Engelse stijl. Grote vijver was overblijfsel van de Ronduyte, vijver gedempt in 1945. Heden tennisvelden.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00390.
DEVLIEGHER L., Het Sint-Jorispaviljoen in Kortrijk gebouwd door architect B. Dewarlez uit Rijsel (1810), in De Leiegouw, 21, 1979, p. 201.
VAN LERBERGHE A., LOUVAERT F., Geschiedkundig overzicht van de Aloude Gilde van de Edele Ridder Sint Joris te Kortrijk, Kortrijk, 1972.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline