Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis van 1876 van vier traveeën en drie bouwlagen naar ontwerp van Leopold De Geyne. Aangeduid op de mutatieschets van 1879 samen met magazijn. Dit pand wordt gebouwd in opdracht van handelaar Victor Beck die in 1864 medeoprichter wordt van de mechanische vlasspinnerij "Devos en C°" later genaamd "Albéric Goethals et Cie" gelegen op de hoek van de Gentsesteenweg en het nieuwe kanaal Kortrijk-Bossuit. Later komt het huis in de handen van de familie Nolf die hun zomerverblijf hadden in de Doorniksewijk 148. Op een bepaald moment wordt het pand als school gebruikt, hetgeen veel schade veroorzaakt. In 2001 renovatie, onder meer inbrengen van lift, ter hoogte van vroegere vestibule.

Onderkelderd enkelhuis onder pannen zadeldak met bepleisterde lijstgevel met bossage op begane grond, in neoclassicistische stijl, zie middenrisaliet met zwaar balusterbalkon op uitgewerkte consoles, en balusterleuningen voor deurvensters van bovenverdieping; medaillons met festoenen en siermotieven op spiegels. Rechthoekige muuropeningen, dit is T-ramen in vlakke omlijsting op de begane grond (sinds 2001, renovatie naar oorspronkelijk bouwplan); T-ramen in geriemde omlijsting op bovenverdiepingen; smalle vleugeldeur met bovenlicht.

Interieur met spreekkamer, salon, eetkamer en veranda gesitueerd rondom traphal. Salon in neo-Lodewijk XVI-stijl, zie onder meer muziekinstrumenten in medaillon; ook eetzaal in neoclassicistische stijl met onder meer supraporta met jachttrofee (vogel); opmerkelijke houten veranda met beschilderde zoldering en lantaarn. Houten bordestrap met balusterleuning.

In Hoveniersstraat koetsdoorgang, behorend tot groter pand, dat heden tot woonhuis omgebouwd is, voorheen stallingen/magazijn, zie grote korfboog in koetsdoorgang, heden dichtgemetseld. Koetsdoorgang: rode baksteenbouw verfraaid met simili-natuursteen (speklagen) en tegeltableau tussen de twee bouwlagen; arduinen plint. Korfbogige muuropeningen, dit is vleugelpoort en twee vensters op bovenverdieping. De huidige woonst links omvat vier traveeën en is gecementeerd en geschilderd.

• Stadsarchief Kortrijk, 57, nummer 186.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief kadasterplan; mutatieschetsen nummer 207 (1840/schets 4, 1871/schets 24, 1873/schets 31, 1876/schets 33, 1877/schets 28, 1878/schets 43, 1879/schets 46, 1904/schets 43, 1929/schets 2, 1988/schets 2); legger nummer 212 (nummers 475/3, 2235, 3809, 11498, 10378).