Neoclassicistisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Kortrijk
Straat Doorniksewijk
Locatie Doorniksewijk 22, Kortrijk (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Neoclassicistisch herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 18-07-1996.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Herenhuis van 1864, zie jaartal in hoofdgestel van twee bovenvensters, naar verluidt naar ontwerp van Hendrik Beyaert in opdracht van E. Vandenberghe. Beschermd als monument bij MB van 18 juli 1996. In 1890 vervanging van schrijnwerk van deur en ramen en plaatsen van huidig schrijnwerk. In 1897 bouwen van mansardedak met twee dakvensters.

Neoclassicistisch enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee houten dakkapellen voorzien van frontonbekroning en vleugelstukken. Vier traveeën links met verhoogde begane grond; rechthoekige kelderopeningen. Bepleisterde lijstgevel met verwerking van arduin. Horizontaliserende imitatiebanden op de begane grond, puilijst, doorgetrokken lekdrempels, uitgewerkt hoofdgestel met palmetten en rozetten, en houten gootlijst op klossen. Anderzijds, verticale gevelgeleding cf. panelen op de bovenpenanten en voornamelijk twee vensterrisalieten benadrukt door balkon op uitgewerkte consoles; op de begane grond geblokte pilasters met rustica, op de bovenverdieping vlakke pilasters voorzien van zwaar hoofdgestel met guirlande tussen voluutconsoles aansluitend bij de gootlijst. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting. Rondbogige koetspoort met sluitsteen; paneeldeur; glazen luifel en balkonvazen, niet oorspronkelijk. Symmetrisch opgebouwde achtergevel met middenrisaliet met traplicht en afgeknot leien tentdak.

Interieur. Koetsdoorgang, wanden verfraaid met panelen. Bel-etage via marmeren trap. Kleine hal waarin houten bordestrap met uitgewerkte trappaal met gaslamp en balusters. Wanden oorspronkelijk in imitatie marmer, later in pierre de France, heden geschilderd. Deur naar tuin met pauwenmotief, gegraveerd in glas. L-vormige enfilade van drie salons voorzien van beschilderde stucplafonds, parketvloeren en wit en zwart marmeren schouwmantels met ingebouwde kacheltjes, waarboven spiegels; groot tuinvenster met glas in lood (bootvoorstelling). In kamer links aan straatzijde boven schouw en tussen venster neo-Lodewijk XVI-spiegel. Kamer links achteraan voorzien van wandkasten en panelen op de wanden. Venster op tuinzijde verfraaid met bootmotief in glas in lood. Traphal op bovenverdieping gemarmerd. Kamer links aan straatzijde voorzien van alkoof; deze en de aanpalende kamer zijn voorzien van geschilderde vloeren.

Tuin met koetshuis van rode baksteen verfraaid met gesinterde baksteen en arduin. Twee korfbogige poorten en middenrisaliet doorgetrokken in dakvenster met steekbogige laaddeur, verfraaid met twee ramskoppen. In tuin tevens bunker.

  • AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archiefnummer W/00932 en W/00654.
  • STADSARCHIEF KORTRIJK 61, nummer 2506 (of 1502).

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Doorniksewijk

Doorniksewijk (Kortrijk)

omvat Bunker

Doorniksewijk 22, Kortrijk (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.