Hoeve Damershof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Beverst
Straat Damerstraat
Locatie Damerstraat 1, 2, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Damershof

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gelegen op de plaats van de hoeve "Damreis", eigendom van de Duitse Orde. Ze werd in 1797 geconfisceerd en op 23 december verkocht aan G. Claes van Hasselt. In de tweede helft van de 19de eeuw aangeduid als "Chateau Damers". Thans als hoeve in gebruik. Gebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw in losse schikking. Het woonhuis is een alleenstaand herenhuis van het dubbelhuistype, in eclectische stijl. Bakstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), op verhoogde begane grond met keldervensters in een hardstenen omlijsting. Mergelstenen hoekbanden op een basis van hardsteen. Getoogde bakstenen vensters met hardstenen lekdrempels en doorlopende natuurstenen druiplijsten. Getoogde deur in een rechthoekige hardstenen omlijsting op neuten; op een gevelsteen erboven het opschrift: DAMERSHOF; hardstenen steektrap.

Vrij grondig aangepaste in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwde en recente dienstgebouwen en stallingen achter het woonhuis en links erbij aansluitend, waaronder een voormalig koetshuis (?), de voorgevel voorzien van een bakstenen rondboogarcade.

Een tweede woonhuis met bijhorend dienstgebouw uit eind 19de - begin 20ste eeuw bevindt zich ten noordoosten van dit complex. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, voorzien van getoogde, bakstenen muuropeningen.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Damerstraat

Damerstraat (Bilzen)

is gerelateerd aan Dreef met hoogstammige perenbomen

Damerstraat zn (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.