erfgoedobject

Hoeve Damershof

bouwkundig element
ID: 595   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/595

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Damershof
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Gelegen op de plaats van de hoeve "Damreis", eigendom van de Duitse Orde. Ze werd in 1797 geconfisceerd en op 23 december verkocht aan G. Claes van Hasselt. In de tweede helft van de 19de eeuw aangeduid als "Chateau Damers". Thans als hoeve in gebruik. Gebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw in losse schikking. Het woonhuis is een alleenstaand herenhuis van het dubbelhuistype, in eclectische stijl. Bakstenen gebouw van vijf traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), op verhoogde begane grond met keldervensters in een hardstenen omlijsting. Mergelstenen hoekbanden op een basis van hardsteen. Getoogde bakstenen vensters met hardstenen lekdrempels en doorlopende natuurstenen druiplijsten. Getoogde deur in een rechthoekige hardstenen omlijsting op neuten; op een gevelsteen erboven het opschrift: DAMERSHOF; hardstenen steektrap.

Vrij grondig aangepaste in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwde en recente dienstgebouwen en stallingen achter het woonhuis en links erbij aansluitend, waaronder een voormalig koetshuis (?), de voorgevel voorzien van een bakstenen rondboogarcade.

Een tweede woonhuis met bijhorend dienstgebouw uit eind 19de - begin 20ste eeuw bevindt zich ten noordoosten van dit complex. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, voorzien van getoogde, bakstenen muuropeningen.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Dreef met hoogstammige perenbomen

  • Is deel van
    Damerstraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve Damershof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/595 (Geraadpleegd op 07-06-2020)