erfgoedobject

Eenheidsbebouwing van twaalf sociale woonhuizen

bouwkundig element
ID
59513
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59513

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van twaalf enkelhuizen, opgeleverd in 1949 in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning, naar plannen uit 1939 van de Kortrijkse architect André Carette.

Deze eenheidsbebouwing van twaalf enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema is een laat voorbeeld van de arbeidersrijhuizen die vooral tijdens de jaren dertig opgetrokken werden als sociale huisvesting, zoals de naburige twintig woningen aan de Simon Stevinstraat 58-96 van dezelfde architect uit 1938. Uiterst eenvoudige rijwoningen van twee bouwlagen onder zadeldak met rechthoekige gevelopeningen. De rode bakstenen gevel wordt enkel verlevendigd door enkele terugspringende traveeën met een fries van overhoeks geplaatste bakstenen in muizentand, en door bakstenen imitatiebossage tussen de kleine vensters op de gelijkvloerse en eerste verdieping.

Evaluatie

Architecturale waarde als een laat uitgevoerd voorbeeld van de rijen arbeidershuizen die typisch waren voor de sociale huisvesting van de periode 1925-1940 en voor deze wijk. Bepalende erfgoedelementen zijn de architecturale homogeniteit en materialiteit (rode bakstenen gevels en dakpannen).

  • DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2005-2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
  • L’Habitation à Bon Marché 1939, 10, 263.

Bron     : -
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline, Vandeweghe, Evert
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eenheidsbebouwing van twaalf sociale woonhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59513 (Geraadpleegd op )