erfgoedobject

Landhuis Willems mote met park

bouwkundig element
ID
59516
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59516

Juridische gevolgen

Beschrijving

* Erasmuslaan nr. 32. Z.g. "Willems mote". Beschermd bij M.B. van 18.07.1996. De naam verwijst zowel naar de opdrachtgever als naar het feit dat het pand opgetrokken werd op een lichte heuvel. Landhuis gelegen te midden van een landschapspark met tal van waardevolle loofbomen (o.m. beuk, haagbeuk zomereik, tamme kastanje, esdoorn en plataan) en een zeldzame * moerbeiboom.

Ten westen voormalige toegangsdreef gemarkeerd door paardekastanjes. Landhuis op rechthoekige plattegrond opgetrokken ca. 1800 in Directoirestijl. Breedhuis van negen traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak met kunststofbekleding. Bepleisterde lijstgevel met geprofileerde kroonlijst; arduinen plint.
Straatgevel gemarkeerd door vooruitspringend portaal rustend op zuilen en bekroond door driehoekig fronton. Arduinen bordes van vier treden. De halfronde uitbouwen die zowel de westelijke als oostelijke gevel markeren worden bekroond door een balustrade. Afwisselende rechthoekige muuropeningen en rondboognissen met halfverheven siervazen.
Grote rechthoekige benedenvensters met behouden schrijnwerk met grote roedeverdeling. Rondbogige bovenvensters.
Drie traveeën brede noordelijke gevel bekroond door driehoekig fronton met medaillon. Gevelbreed terras afgesloten door smeedijzeren hek. Een colonnade van halfronde pilasters tussen rechthoekige deurvensters ondersteunt de balustrade van de rondbogige bovenvensters.

Gaaf bewaard interieur. Vestibule met zwart marmeren vloer en houten bordestrap met uitgewerkte trappaal bekroond door pijnappel. De eetkamer heeft een stucbepleistering met breed rondlopend lijstwerk voor het plafond en friezen met verguld bladwerk boven de paneeldeuren. Ingelijste spiegel boven een marmeren bank op consoles.
Salon met stucwerkplafond voorzien van een brede geprofileerde lijst en centraal reliëf met bloemen, bladeren en korenaren. Marmeren schoorsteenmantel waarop ingelijste spiegel tussen Corinthische zuilen met uitgewerkt hoofdgestel onder meer met twee putti en een hoorn des overvloeds. Gelijkaardige zuilen flankeren de twee vensters en de twee paneeldeuren. De octogonale uitbouwen bezitten een lage koepel met omlopende lijst met lotus- en palmetfries. (Interieur: opnamedatum 1996.)

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00654, W/00933.
DEBRABANDERE P., Franse-Stijlinterieurs in Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 59-63.
DEBRABANDERE, Historische parken en tuinen in Kortrijk, Kortrijk, 1992, p. 73-75.


Bron     : WVL5
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Landhuis Willems mote met park [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59516 (Geraadpleegd op 08-03-2021)