Fabrieksgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fabrieksgebouw

Beschrijving

Gasstraat nr. 2 A. Voormalige weverij en spinnerij "Boutry-Van Isselsteyn en Cie" opgericht in 1864. Later overgenomen door L. De Kien (ca. 1880-1979). In 1894 verhogen van fabrieksgebouw, in 1908 aanpassen van ramen, in 1931 verhogen van fabriek naar ontwerp van ing. G. Demets, in 1937 bouwen van weverij naar ontwerp van G. Demets, in 1944 heropbouwen van gevel uitgevende op koer naar ontwerp van L. Vanmarcke.

De gebouwen liggen deels ter hoogte van het vroegere Recoletten/Minderbroedersklooster, sommige delen van de kloostergebouwen zijn in de fabriek ingewerkt.

Typische 19de-eeuwse fabrieksarchitectuur opgetrokken in rode baksten. Gevelritmering door spaarnissen en lisenen. Rechthoekige en getoogde muuropeningen.

STADSARCHIEF KORTRIJK 73, nr. 241 (1894); 73, nr. 238 (1908); 73, nr. 10286 (1931); 73, nr. 12523 (1937); 73, nr. 204/44 (1944).
DESPRIET P., 2000 jaar Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 177

Bron     : WVL5