Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Eclectisch herenhuis gebouwd in 1897, zie medaillon topstuk met obelisk, vermoedelijk naar plannen van de Kortrijkse architect C. Van Houtte. Imposante bakstenen lijstgevel rijkelijk uitgewerkt in neo-Vlaamserenaissance-stijl, zie onder meer palmetten, arduinen diamantkoppen van fries en muurdammen en peen- en wortelmotief in arduinen erker.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak; drie dakkapellen onder tentdak. Arduinen sokkel met rechthoekige keldermonden. Sterk horizontale gevelgeleding door de cordons, doorgetrokken boven- en onderdorpels, druiplijst, muurbanden en kroonlijst op consoles. Verticaliserende zijrisalieten, die oplopen in dakvensters. Linker risaliet benadrukt door arduinen erker rustend op consoles en pseudo-balustrade. De bekroning van de puntgevel werd gebaseerd op het klassieke aedicula- of tabernakelvenster. Het rechterrisaliet wordt geaccentueerd door de pseudo-loggia met leien dak. Hoeken met siersmeedijzerwerk. Rechthoekige vensters: bovenvensters met boogveld met reliëf onder doorgetrokken druiplijst; vaasmotief en guirlandes. Smeedijzeren borstwering met bloemmotief. Vernieuwd schrijnwerk. Achtergevel gemarkeerd door vijfzijdige oranjerie. Fraai uitgewerkte houten constructie aanleunende bij de Moorse architectuur zie de veelpas- of waaierboog. Stijlen uitgewerkt als zuilen met onder meer fraai uitgewerkte kapitelen en geprofileerde kroonlijst met rondboogfries rustend op korbeeltjes.

Deels behouden interieur. Centrale gang links en rechts geflankeerd door een enfilade van salons. Gang met behouden marmeren vloer, bepleisterd plafond beschilderd met florale motieven; houten paneeldeuren en vleugeldeuren met supraporta (reliëf met rankmotieven). Houten bordestrap met marmeren aanzettrede en houten trappaal. Links, twee opeenvolgende salons. Salon aan de straatzijde met behouden planken vloer, houten lambrisering met stucwerk, bepleisterd en beschilderd plafond met kooflijst en rozet. Ingebouwde kasten met glas-in-looddeuren. Schouw met eenvoudige zwarte marmeren schouwmantel met accenten van rode marmer. Salon aan de tuinzijde: houten lambrisering met stucwerk. Vlak bepleisterd plafond met rozet; omzoming door beschilderde florale motieven. Aansluitend vijfzijdige aanbouw. Rechts van de centrale gang twee opeenvolgende salons en veranda. Salon aan de straatzijde met behouden planken vloer, bepleisterd en beschilderd plafond met ovaal veld met sjablonering. Marmeren schouwmantel met zuilen. Aangepast middensalon met vierledige deur met glas in lood, leidt naar de oranjerie. Cementtegelvloer, cassettenplafond.