Landhuis met park

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Dieper in gelegen landhuis gelegen te midden van park met ten zuidwesten (aan de straat) houten tuinpaviljoen. Aan de straat afgezet door ijzeren hek. Imposant dubbelhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Beluikte rechthoekige vensters.

tuin

Tuin in landschappelijke stijl, in essentie uit het laatste kwart van de 19de eeuw, met kunstmatig gemodelleerd reliëf, centrale gazonpartijen en waardevol parkbomenbestand (onder meer bruine beuk, treurbeuk, witte paardenkastanje, moerascipres en struikenmassieven van hulst, sneeuwbes en liguster). Voorste tuindeel aan steenwegzijde afgezet met sierlijke smeedijzeren poort, links van de dienstwoningen, en aansluitend hekwerk. In de zuidelijke hoek van dit tuindeel bevindt zich een merkwaardig tuinpaviljoen in baksteen met vingerberaping, geritmeerd door boomstammen. Smalle gekasseide toegangsweg met langsliggend hondenhok afgezet met spijlenhekwerk. Achterste tuindeel later uitgebreid, aanvankelijk met rechthoekig zwembad en eenvoudig poolhouse, en nadien nogmaals herwerkt, onder meer met open waterpartij ter hoogte van resterende slootstructuur die geldt als relict van vroegere bleekweiden langsheen de Leie. Voorheen ook met achterin gelegen koetshuis, cementrustieke tuinbrug en mogelijke ijskelder.

Auteurs: Himpe, Koen