Graanstokerij Sint-Pol

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Graanstokerij Sint-Pol

Beschrijving

Graanstokerij "St.-Pol". Opgericht in 1922 als likeurfabriekje en in 1932-1935 uitgebreid met een stokerij. Volgens de kadastrale gegevens sinds 1928-1929 gevestigd op de huidige percelen met bouw van huis en magazijn. In 1947-1948 wordt de fabriek nogmaals uitgebreid.

Dubbelhuis van circa 1929 (zie kadaster), gebouwd in opdracht van de familie Rademan-Lefevere. Vrijstaande burgerwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Gecementeerde lijstgevel gemarkeerd door vooruitspringend driezijdig portaal waarboven balkon. Rechts, rondbogige poortdoorgang die via gekasseid wegje leidt naar de fabriek. Aan de Deerlijksestraat gelegen magazijn van 1928-1929.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, mutatieschetsen nr. 207, (1929/schets 11, 1936/schets 10, 1948/schets 11).
  • LINTERS A., Industriële Archeologie in de Vlasvallei, Kortrijk, 1987, p. 30.