Herenhuis

Gemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is beschermd als monument Herenhuis

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis, volgens bouwplan met nieuwe gevel van 1881. Beschermd als monument bij MB van 28 mei 2003. Enkelhuis van drie traveeën en één poorttravee en twee bouwlagen; bepleisterde en beschilderde bovenverdieping boven een arduinen onderbouw in afgevlakte bossage. Eclectische lijstgevel afgelijnd door geprofileerde houten kroonlijst op consoles. Middenrisaliet afgelijnd door geblokte pilasters en geaccentueerd door arduinen balkon op gekoppelde consoles. Rechthoekige vensters op de bovenverdieping onder entablement; het centraal venster onder driehoekig fronton met datum en initialen van opdrachtgeefster: "ANNO - G.L. - 1881"; arduinen borstwering. Rondboogpoort in geblokte arduinen omlijsting met sluitsteen met leeuwenkop.

• STADSARCHIEF KORTRIJK 74, nummer 609.

Bron: WVL5