erfgoedobject

Tramstation

bouwkundig element
ID
59582
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59582

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tramstation
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Van 1899 tot 1993 bevond zich aan de de Smet de Naeyerlaan de remise van achtereenvolgens stoomtrams, elektrische trams en bussen van de NMBS. Op dat terrein staat sinds 1996 het flatgebouw "Mosselbank". Wat rest van de oorspronkelijke functie van het terrein, is het voormalige tramstation.

Het tramstation heeft de vorm van een dubbelhuis onder pannen zadeldak, waarnaast een lager deel onder plat dak. Alle daken zijn afgelijnd door middel van geajoureerde houtwerk. Het gaat om een geschilderde baksteenbouw, gekenmerkt door verheven metselwerk voor geblokte vensteromlijstingen, muurbanden, spiegels en casementen, tevens geblokte friezen ter aflijning van spaarvelden.

  • VAN HOONACKER E. 1998: Kortrijk vroeger en nu, Kortrijk, nummer 295.

Bron     : De Gunsch A. & Metdepenninghen C.met medewerking van Callens T. & Van den Mooter M. 2005-2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline
Datum  :

Aanvullende informatie

In 1981 herbestemd tot sociale woning door de sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning.
Auteurs : Vandeweghe, Evert, Verhelst, Julie
Datum:

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Koningin Astridpark

  • Is deel van
    Graaf de Smet de Naeyerlaan


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Tramstation [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59582 (Geraadpleegd op )