erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 596   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/596

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Belangrijke gesloten hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) gegroepeerd rondom een rechthoekig erf.

Het woonhuis is een boerenburgerhuis van drie traveeƫn en twee bouwlagen, voorzien van getoogde bakstenen vensters met hardstenen lekdrempels en een getoogde deur in een hardstenen omlijsting. Middenrisaliet met puntvormige gevelverhoging.

Achter het woonhuis sluit de stalvleugel aan, eveneens voorzien van getoogde muuropeningen en een bakstenen rondboogpoort. Een tweede stal bevindt zich ten zuidwesten van het erf.

Dwarsschuur aan de noordwestelijke zijde, voorzien van gelijkaardige muuropeningen en een bakstenen rondboogpoort. Recent dienstgebouw aan de noordoostelijke zijde.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/596 (Geraadpleegd op 22-09-2020)