Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Beverst
Straat Damerstraat
Locatie Damerstraat 3, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Belangrijke gesloten hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) gegroepeerd rondom een rechthoekig erf.

Het woonhuis is een boerenburgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, voorzien van getoogde bakstenen vensters met hardstenen lekdrempels en een getoogde deur in een hardstenen omlijsting. Middenrisaliet met puntvormige gevelverhoging.

Achter het woonhuis sluit de stalvleugel aan, eveneens voorzien van getoogde muuropeningen en een bakstenen rondboogpoort. Een tweede stal bevindt zich ten zuidwesten van het erf.

Dwarsschuur aan de noordwestelijke zijde, voorzien van gelijkaardige muuropeningen en een bakstenen rondboogpoort. Recent dienstgebouw aan de noordoostelijke zijde.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Damerstraat

Damerstraat (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.