Pakhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pakhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Opslagplaatsen

Beschrijving

Zeer beeldbepalend pand gelegen aan het kanaal Bossuit-Kortijk. Oorspronkelijk magazijn opgetrokken circa 1870 in opdracht van P. Schaeken. Langgestrekt bakstenen volume onder zadeldak bekleed met zwarte en rode Vlaamse pannen. Voormalig magazijn thans ingericht als garages, waardoor de muuropeningen op de begane grond werden aangepast.

Gevelritmering door de dakvensters met puntgevels die de lijstgevel doorbreken. Rondbogige laadluiken met erboven lichtgleuf en behouden katrol. Aflijnende lisenen rustend op bakstenen consooltje in de vorm van een omgekeerde ziggurat. Aflijnende geprofileerde bakstenen lijst. Hoeken gemarkeerd door pilasters. Begane grond in oorsprong geritmeerd door rondbogige muuropeningen, thans aangepast door het inbrengen van garages met garagepoorten onder doorgetrokken betonnen latei. De rondbogige ontlastingsbogen zijn nog duidelijk te herkennen.

Gevel zijde Vaartstraat: fraai uitgewerkte puntgevel met blinde halfronde vensters en centrale rondboognis. Op de begane grond werden de halfronde vensters later toegemetst, zie verschillende kleur baksteen. Later toegevoegde garage onder latei. Deels vrijstaande achtergevel tussen de twee parallelle beuken (zie plan) getypeerd door de boven de kroonlijst doorgetrokken puntgevel met topstuk, gekenmerkt door de rondboognissen en -vensters. Aflijnende pilasters met eenvoudig kapiteel. Centrale steekbogige poortdoorgang die de beide magazijnen verbindt.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, mutatieschetsen nr. 207 (1858/schets 55, 1863/schets 10, 1864/schets 18, 1870/schets 10, 1890/schets 12, 1910/schets 25, 1935/schets 18) en legger 212.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 151.