Cottage ontworpen door Georges Hobé

Alternatieve naam Dokterswoning Lauwers

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Cottage

is beschermd als monument Villa in cottagestijl ontworpen door Georges Hobé

Beschrijving

* Groeningelaan nr. 44. Deze art-deco-beïnvloede cottage onder rieten dak werd ontleend aan de kustarchitectuur en in een stedelijke context, in een beboomde tuin, geplaatst. Beschermd als monument bij M.B. van 28.05.2003. De grote dokterswoonst werd ontworpen in 1927 door G. Hobé (Brussel), cf. gesigneerde basis van verdwenen tuinhek, in opdracht van dokter Lauwers. Het gebouw kan aanzien worden als een Gesammtkunstwerk, waarbij veel aandacht besteed wordt aan de interieurinrichting met accent op houten aankleding. Witgeschilderde baksteenbouw, afgewisseld met rood, voor o.m. tegelplint, waterlijst en schoorsteentoppen onder rieten wolfsdak met halfronde klimmende dakkapellen en uitgewerkte kroonlijst. Gevel Groeningelaan getypeerd door houten portiek met rode bordestrap geflankeerd door bow windows. Op zijgevel loggia met lessenaarsdak met leipannen steunend op houten pijlers en afgewerkt met balustrade. Op ingang zijde Leeuw van Vlaanderenstraat portiek met zuiltje. Blokramen met kleine roedeverdeling; groen glas-in-lood in de bovenlichten. Beluikte benedenvensters. Rechts vrijstaande garage. Gaaf bewaard als gesammtkunstwerk opgevat interieur.

STADSARCHIEF KORTRIJK 85, nr. 8394.
CELIS M.M. en SLOCK W.J., Op de valreep van teloorgang: het Georges Hobé-gebint in Tervuren na jaren aftakeling gerestaureerd en heropgericht, in Monumenten en Landschappen, 4de jaargang, nr. 4, 1985, p. 43-54.
DIERKENS-AUBRY F., VANDENBREEDEN J., Art nouveau in België, Architectuur & Inventaris, p. 197-201.

Bron: WVL5