Villa in nieuwe zakelijkheid ontworpen door Richard Acke en tuin

Alternatieve naam Dokterswoning Iserbyt
Locatie Groeningepoort 1, 1A, Kortrijk (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa in Nieuwe Zakelijkheid

omvat de bescherming als monument Villa in nieuwe zakelijkheid ontworpen door Richard Acke en tuinmuur
gelegen te Groeningepoort 1 (Kortrijk)

Beschrijving

* Groeningepoort nr. 1. Villa in nieuwe zakelijkheid van 1928 naar ontwerp van R. Acke (Kortrijk), in opdracht van dr. G. Iserbyt. Beschermd als monument bij M.B. van 28.05.2003. Het gebouw kreeg de vierde vermelding in de Van De Ven wedstrijd van 1930.

Combinatie van praktijkvolume van twee bouwlagen en woongedeelte van drie bouwlagen onder plat dak. Gele baksteenbouw voor strakke volumes waarbij de versiering beperkt blijft tot aanwenden van decoratieve metselverbanden ter hoogte van de gevelaflijning, en als doorgetrokken lisenen functionerende schoorstenen. Inkom in portiek waarvoor plantenbakken. Rechts, ter hoogte van salon, rechthoekige bow window over twee bouwlagen. Behouden houtwerk, heden wit geschilderd; de garagepoort links is vervangen. Rechts, aansluitende tuinmuur waarnaast magazijn.

Ommuurde tuin, die deels resulteert uit ruilverkaveling eind jaren 1930 waarbij o.m. prieeltje uit tuin van de familie Goethals (Groeningelaan nr. 9) opgenomen werd in tuin van Dr. Iserbyt. Twee grasperken gescheiden door prieeltje op verhoging (vroegere vestingmuur ?). Tweede grasperk is komvormig, met ernaast koetshuis van rode en gesinterde baksteen en holle aardewerken buisjes (ca. 1900), waartegen serre en moestuin.

DARCHE A., Prix d'architecture Van De Ven, in L'Emulation, 1930, 50, nr. 2, p. 44.
DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van neoclassicisme tot nieuwe zakelijkheid, Kortrijk, 1983, p. 169, afb. 179.
L'architecture en Belgique, Habitations dans le Courtraisis, Architecte: R. Acke, in La Cité & Tekhne, 1931, vol. X, nr. 2, p. 23-26.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline