erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
59620
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59620

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is aangeduid als beschermd monument Neoclassicistisch herenhuis
  Deze bescherming is geldig sinds 21-08-2003

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Elisabethbegijnhof: omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 21-08-2003

Beschrijving

Beeldbepalend herenhuis met 19de-eeuws uitzicht maar vermoedelijk met oudere kern. Beschermd als monument bij M.B. van 21.08.2003. In oorsprong U-vormig grondplan, zie primitief kadasterplan (1835). In 1875 naar achter toe uitgebreid waardoor een L-vorm ontstaat. In 1896 of 1897 verkocht door de familie Tack aan dhr. Nys-Bever, volgens initialen op beglaasde deuren tussen inkom- en traphal. Hij laat in 1906 achterbouw tegen tuinmuur (evenwijdig aan het huis) bouwen. In 1945 ontwerp voor veranderingswerken aan kolenkelder en nis boven inkomdeur naar ontwerp van J.R. Van Hoenacker (Antwerpen-Kortrijk).

Onderkelderd herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met attiek onder pannen zadeldak. Bepleisterde lijstgevel met horizontale gevelgeleding door middel van imitatiebanden op de begane grond, doorgetrokken lekdrempels en waterlijst en kroonlijst met tandlijst op consoles. Rechthoekige vensteropeningen, op begane grond met persiennes, op bovenverdieping in geriemde omlijsting, T-vensters. Rechthoekige deuropening in uitspringende omlijsting met heiligennis. Links rondbogige poort, heden leidend tot "Ten Broele"-instituut. Achtergevel: twee en een halve bouwlaag, getoogde muuropeningen. Op linkerzijde achterbouw met o.m. keuken onder plat dak. Onder meer venster met rolluikkast. Beglaasde uitsprong voor achterdeur (soort veranda). De linkergevel van het woonhuis is eveneens opgevat als een buitengevel, de koetspoort ernaast vormt enkel een doorgang.

Vrij gaaf bewaard interieur. Typerende enkelhuisplattegrond. De inkomhal bevat een zwarte marmeren vloer met witte ruiten; rand afgewerkt met zwarte, witte en roze marmer; pilasters met Ionische kapitelen waartussen beglaasde vleugeldeur met bovenlicht tussen inkomhal en traphal; gezandstraald glas met initialen N-B (Nys-Bever).

 • DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van neoclassicisme tot nieuwe zakelijkheid, Kortrijk, 1983, p. 24.

Bron     : WVL5
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline
Datum  : 2003


Relaties

 • Is deel van
  Groeningestraat

 • Is deel van
  Sint-Elisabethbegijnhof: omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59620 (Geraadpleegd op 08-03-2021)