Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Vermoedelijk 18de-eeuws woonhuis, mogelijk met oudere kern, dat toebehoorde aan het kapittel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en door een kanunnik werd bewoond. Op primitief kadasterplan (1835) zichtbaar als rechthoekig gebouw met terras met trap naar lager gelegen tuin. In 1888 door A. Vercruysse gekocht van de erfgenamen Benoit, fabrikanten van linnen en kant. In 1956 afbraak van achterbouw (parallel aan het woonhuis) en bouw van garage.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee dakkapellen. Bepleisterde lijstgevel op plint van natuurstenen bossage. Horizontale gevelgeleding door middel aan doorgetrokken lekdrempels, waterlijst en kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen. Persiennes voor de benedenvensters, geriemde omlijsting voor de bovenvensters. Rechthoekige deur met bovenlicht voorzien van art-decohek. Achtergevel gemarkeerd door houten veranda vermoedelijk van 1922. Opmerkelijk interieur met elementen uit de 18de (régence), 19de en 20ste eeuw. Kelder met graatgewelven onder woonhuis en vervolgens een lange gang met tongewelf onder de aanbouwen. Het salon is omstreeks 1850 ingericht. In 1922 werd de woonkamer opgeknapt naar ontwerp van A. Audiens (Kortrijk) door de firma Eyer-Borry, uit deze periode dateert onder meer de scène galante en de supra-portas en het oplegde sculpteerwerk op de vleugeldeuren. Keuken met brede haard met witte tegels en kasten uit de jaren 1920. De zolder omvat een gordingenkap. Gestapelde schaargebinten met standvink.

• DEBRABANDERE P., Franse-stijlinterieurs in Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 75-81.
  • DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van de XVIde eeuw tot het empire, Kortrijk, 1973, p. 88, fig. 95.