Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Neo-Vlaams-renaissancistisch herenhuis in opdracht van J. Dobbelaere-Beke, bouwvergunning op 25 augustus 1900. Woning opgenomen in het beschermde stadsgezicht (M.B. van 21.08.2003). Later bewoond door kunstmeubelmaker V. Acke en ijzerhandelaar Debels. Vanaf 1951 polikliniek en kantoren van socialisten. Gevelstenen met "ANNO" en "1901". Loggia vernieuwd in de jaren 1960. Onderkelderd breedhuis van zes travee├źn en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Rode baksteenbouw verfraaid met arduin. Tot de neo-Vlaamse-renaissance horen het contrasterend bak- en natuursteengebruik, de tuitgevels van poort- en deurrisaliet voorzien van fialen en bekroond met segmentbogige frontons, de diamantkoppen, de cartouches van de jaarstenen. Rechthoekige vensters, deur met bovenlicht voorzien van schouderboog, korfbogige koetspoort.

• DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van neoclassicisme tot nieuwe zakelijkheid, Kortrijk, 1983, p. 99.

Bron     : WVL5
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline