Neoclassicistisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Neoclassicistisch herenhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Elisabethbegijnhof: omgeving

Beschrijving

Enkelhuis met 19de-eeuws uitzicht, maar vermoedelijk met oudere kern. Beschermd als monument bij M.B. van 21.08.2003. Op 9 mei 1889 bouwvergunning aan weduwe L. Vandorpe-De Bien om de gevel te verbouwen. Onderkelderd herenhuis van vier travee├źn en drie bouwlagen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met imitatiebanden op begane grond. Arduinen plint, brede houten kroonlijst op tandlijst en uitgewerkte consoles. Links poortrisaliet. Op begane grond rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken, persiennes voor de vensters; op bovenverdieping geriemde vensteromlijstingen met oren en sluitsteen, gietijzeren hek, op derde bouwlaag lekdrempel rustend op consoles en lamberkijnen.

• Stadsarchief Kortrijk, voorl. nr. 1653.
  • DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van neoclassicisme tot nieuwe zakelijkheid, Kortrijk, 1983, p. 79.

Bron     : WVL5
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline