Alternatieve naam Herberg Cesar
Gemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg Cesar

is beschermd als monument Stadswoning

Beschrijving

* Grote Markt nr. 2. Herberg, z.g. "Cesar". Beschermd als monument bij B.V.E. van 09.03.1983. Eclectisch diephuis met parement van 1863, naar ontwerp van P.(N.) Croquison (Kortrijk), vervangt de Lodewijk-XIV gevel van 1716. Imposante en fraai uitgewerkte natuurstenen topgevel van drie smalle venstertraveeën en vier bouwlagen en zolderverdieping onder leien zadeldak. Bouwlagen twee en drie worden gemarkeerd door schijnvoegen; de vierde bouwlaag door casementen. Decoratief uitgewerkte zolderverdieping met verdiept rondboogvenster, geflankeerd door blinde rondboognissen en pilasters. Boven de pui, aflijnend klassiek Grieks geïnspireerde entablement gemarkeerd door casementen met floraal vlechtwerk en pseudo waterspuwers. Getoogde en verdiepte rondboogvensters met vernieuwd schrijnwerk. De gevel werd in 1991 gerestaureerd onder leiding van E.J. De Meyere. Aangepast interieur.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00386 en W/00919.
DEBRABANDERE P., Kortrijkse Gevels, van neoclassicisme tot nieuwe zakelijkheid, Kortrijk, 1983, p. 138, 143.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline