Appartementsgebouw

Gemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is beschermd als monument Appartementsgebouw

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Appartementsgebouw

Beschrijving

Appartementsgebouw volgens bouwplan uitgebreid en met vernieuwd parement van 1928. Beschermd als monument bij MB van 28 mei 2003. Het oorspronkelijke plan was eerder uitgewerkt in art-decostijl, terwijl de uitvoering eerder aansluit bij het neoclassicisme. Beeldbepalend pand van vier traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. Bepleisterde en beschilderde eclectische lijstgevel, verticaal benadrukt door de doorgetrokken erkers met houten kroonlijstje op consoles van de bredere venstertraveeën. De middentravee wordt benadrukt door smeedijzeren balkons. Behouden schrijnwerk cf. schuifraam met in de bovenlichten verticale roedeverdeling. Aangepaste begane grond.

Interieur. Enigszins gewijzigde indeling. De oorspronkelijk twee appartementen per verdieping werden thans samengevoegd tot één. Trappenhuis met houten bordestrap; vermoedelijk gerecupereerde trappaal. Behouden lift.

• STADSARCHIEF KORTRIJK 88, nummer 8935.

Bron: WVL5