• is aangeduid als beschermd monument Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

* Grote Markt nr. 20. Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen) uit het laatste kwart van de 17de eeuw. Beschermd als monument bij B.V.E. van 09.03.1983. Zoldervenster in 1929 verbouwd tot nis met betonnen H. Hartbeeld ter gelegenheid van de toewijding van de stad Kortrijk aan het Heilig Hart. In 1997 gevelrestauratie waarbij de gevelwijziging van 1929 teniet werd gedaan. Verankerde bakstenen trapgevel (8 treden + topstuk), top doorbroken door oeil-de-boeuf. Getoogde vensters onder doorgetrokken bakstenen waterlijst, voorzien van bakstenen negblokken. Vernieuwd houtwerk. Vernieuwde pui. Onder het zoldervenster natuurstenen console met engelenfiguur. Aangepaste begane grond.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00386 en W/00921.

Bron     : WVL5