Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is beschermd als monument Burgerhuis

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

* Grote Markt nr. 21. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak uit de tweede helft van de 16de eeuw, met aanpassingen uit de 18de eeuw cf. segmentboogvensters en vermoedelijk het verdwijnen van de kruiskozijnen. Beschermd als monument bij B.V.E. van 09.03.1983. Sterk verweerd parement getypeerd door tal van aanpassingen cf. bouwnaden. Verankerde bakstenen trapgevel (9 tr. + topstuk) met speklagen; top met blinde oculus waar voorheen jaartal: Anno 15.5 cf. prentbriefkaart. Segmentboogvensters onder verweerde natuurstenen druiplijst en omlijst met negblokken. Vernieuwd houtwerk. Vernieuwde winkelpui. Op bouwnaad met nr. 22, sterk verweerde gotische beglaasde nis met pinakels en kruisbloem; Maria met kind.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00386 en W/00922.

Bron: WVL5