Bankgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bankgebouw

Beschrijving

Grote Markt nr. 49-50. Bankgebouw heropgebouwd in 1946, naar ontwerp van M. Hocepied en P.A. Pauwels. Imposante neoclassicistische gevel opgetrokken in witte natuursteen. Verticale gevelritmering door de vooruitspringende hoekpenanten met horizontaliserende schijnvoegen en bekroond door natuurstenen beelden, de pilasters met eenvoudig kapiteel en het poortrisaliet met gebroken fronton en bekronende vaas. Horizontale accentuering door de vlakke bossage van de begane grond, de fries en balusterborstwering. Monumentaal portaal onder driehoekig fronton rustend op zuilen.

STADSARCHIEF KORTRIJK 90, nr. 420/46.

Bron     : WVL5