Kapelletje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-van-Groeninge

Beschrijving

Harelbeeksestraat z.nr. Kapelletje toegewijd aan O.-L.-Vrouw-van-Groeninge, opgericht in 1832 door F. Dujardin. In 1868 veranderingen in opdracht van A. Masquelier. In oorsprong veldkapel, heden geïntegreerd in bedrijfsgebouw, voorheen drukkerij J. Goddaer waarvan de gebouwen in kern dateren van 1936, vanaf 1976 boekbinderij Gutenberg-Soenen (nr. 9). Schermgeveltje met spitsbogige deuropening. Spitsbogenfries onder deklijst.

STADSARCHIEF KORTRIJK 93, nr. 12176.
BERTEELE, Het Groeningekapelleke en de 11 Juli-viering, in G.O.K.K., nr. XXV, 1951-1952, p. 107-124.
DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van neoclassicisme tot nieuwe zakelijkheid, Kortrijk, 1983, p. 47, afb. 38.
VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 177-178.

Bron     : WVL5