Rijkswachtkazerne

Beschrijving

* Houtmarkt nr. 5. Academie voor Teken- en Schilderkunst, voorheen Rijkswachtkazerne, gebouwd in 1831. Beschermd als monument bij M.B. van 18.07.1996. Tijdens W.O. I Feldgendarmerie en gevangenis. Vanaf 1931 (Despriet) of 1945 academie.
Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien). Bepleisterde lijstgevel met imitatiebanden op de begane grond, geblokte koetspoortomlijsting en dito hoekbanden. Verdiepte rondbogige benedenvensters en poort op imposten; radvormige roedenverdeling. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met doorgetrokken lekdrempels. Houten gootlijst op modillons. Aangepast interieur.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00654 en W/00938.
DESPRIET P., 2000 jaar Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 261.