Vrijmetselaarsloge

Gemeente Kortrijk

• Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Vrijmetselaarsloge

omvat de bescherming als monument Vrijmetselaarsloge: gevel
gelegen te Houtmarkt 18 (Kortrijk)

Beschrijving

Vrijmetselaarsloge, van 1907, confer fronton. Beschermd als monument bij BVE van 22 december 1982. Bomschade in Eerste Wereldoorlog, waarna verbouwing in 1920 naar ontwerp van Brussels architect. Schermgevel van drie bouwlagen, schilddak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), kroonlijst verfraaid met vergulde rozetten. Bepleisterde lijstgevel op arduinen plint, pseudo-bossage op begane grond. Verdiepingen gescheiden door entablementen, met guttae op de begane grond. Rechthoekige deur tussen Dorische pilasters geflankeerd door smalle rechthoekige vensters; op tweede bouwlaag asymmetrisch geplaatst rondboogvenster onder waterlijst; bovenverdieping gekoppelde rechthoekige vensters bekroond met fronton met verguld Athenabeeld en opschrift Amicitia Fortior. Getraliede vensters.

• AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archiefnummer W/00398.

Bron: WVL5