Onze-Lieve-Vrouw ter Bedekapel

Gemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is beschermd als monument Onze-Lieve-Vrouw ter Bedekapel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouw ter Bedekapel

Beschrijving

* Kapel ter Bede z.nr. Onze-Lieve-Vrouw ter Bedekapel. Beschermd als monument bij B.V.E. van 09.03.1983. Deze wegkapel werd opgericht in 1609 cf. gevelsteen boven portaal, door de kanunniken van Onze-Lieve-Vrouw. In 1769 werd het torentje aan de kapel toegevoegd en in 1772 werd de sacristie bijgebouwd, terwijl het grote spitsboograam in de westgevel werd dichtgemetseld. In 1774 werd de kapel geplunderd door Franse troepen waarna de kapel heringericht werd. In 1819 en 1908 werden herstellingswerken uitgevoerd. In 1995-1996 werd de kapel gerestaureerd.

Verankerde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond en met driezijdige koorsluiting. Geblokte plint van natuursteen. Leien zadeldak met klokkentorentje. Tuitgevel met vlechtingen. Korfboogportaal in geblokte natuurstenen omlijsting geflankeerd door twee getraliede vensteropeningen. Gedicht spitsboogvenster. Zijgevels doorbroken door gedrukte spitsboogvensters.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00386.

Bron: WVL5