Historische hoeve Goed ter Bede

Beschrijving

Historische hoeve "Goed ter Bede", uit het midden van de 18de eeuw. Aangegeven op de M.C.I.-kaart (1862, herziening van 1910).

Losse lage bestanddelen van verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een onverhard erf met erfoprit ten zuiden gemarkeerd door twee bakstenen pijlers en beuk.

Ten noordoosten tussen woonhuis en stallingen, erftoegang tot het kasteel, via bruggetje over de omwalling aangegeven door bakstenen pijlers.

Ten noordwesten van het erf boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type van vijf traveeën + twee opkamertraveeën rechts en links stalvleugel en wagenhuis. Zadeldak boven de deur doorbroken door laadluik naar graanzolder. Gekalkte gevels op gepikte plint. Licht getoogde muuropeningen; getraliede vensters. Houten deur met bovenlicht met kleine roedeverdeling. Linker zijgevel gemarkeerd door centrale steunbeer en vlechtingen. Laadluik naar graanzolder.

Ten oosten, stallingen en schuur, met voorliggende verdiepte open vaalt. Overkragend zadeldak op daklijstbalken; korfboogpoort met klinket. Aardappelkelder.

Ten zuidwesten van het erf, wagenhuis met puntgevel met horizontale plankenbeschieting.

Ten zuidoosten, nabij de erfoprit drieledig bakhuisje met deegkamer, oven en stapelruimte voor het hout.

Ten oosten van de hoeve ligt de ruïne van het "Kasteel Surmont" van 1784, met ten noorden een omwalling en omgeven door bos en bereikbaar via een lange erfoprit ten zuiden. Thans deels verwoest door de aanleg van de E 17.

• VAN HOONACKER E., DECALUWÉ C., Kortrijk, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 3, Tielt, 1988, p. 100-102.