Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Kortrijk
Straat Kapittelstraat
Locatie Kapittelstraat 7, Kortrijk (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Burgerhuis

Deze bescherming is geldig sinds 28-05-2003.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Onderkelderd 18de-eeuws dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Beschermd als monument bij MB van 28 mei 2003. Op achtergevel haakse aanbouw onder pannen lessenaarsdak. Bepleisterde lijstgevel met 19de-eeuws uitzicht op arduinen plint. Horizontale geleding cf. imitatiebanden op de begane grond, doorgetrokken onderdorpels op de bovenverdieping, waterlijst en kroonlijst. Rechthoekige vensters met T-ramen; beluikt op de begane grond, in geriemde omlijsting op de bovenverdieping.

Interieur. Gang met aediculavormige supra-portas met engelenhoofdje en cartouches met fruitslingers, boven salondeuren, gestuct plafond met kooflijst verfraaid met eierlijst en parelmotief. Salon rechts met witte marmeren schouwmantel, tweevakkenplafond met rocaille- en floraal motief, kooflijst en gestucte moerbalk; tuinvensters met spanjolet; salon links eveneens met tweevakkenplafond, echter eenvoudiger afgewerkt, geschilderde schouwmantel. Tussen salon links en achterbouw houten slingertrap. Op bovenverdieping houten schouwmantel. Dakspant bestaande uit vier schaargebinten, gedeeltelijk recuperatie, telmerken en aanwijzingen van fliering. Linkerzijgevel met vlechtingen. Kelder onder linkerdeel van hoofdgebouw bestaande uit twee ruimten onder tongewelf en trap naar de tuin.

Achterbouw van twee bouwlagen, witgeschilderde bakstenen gevel op gepikte plint. Rechts twee rondbogen op pilasters waarvan één met 18de-eeuwse deur. Op achterzijde tuinmuur met steunbeer.

  • DEBRABANDERE P. 1990: Franse-stijlinterieurs in Kortrijk, Kortrijk, 97.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kapittelstraat

Kapittelstraat (Kortrijk)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.