Villa ontworpen door J.B. Dewin

Gemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kleinere stadsvilla

is deel van de bescherming als monument Villa's ontworpen door J.B. Dewin

Beschrijving

* Karmelietenlaan nr. 1/ Bloemistenstraat. Kleinere stadsvilla naar verluidt van 1925, naar ontwerp van J.B. Dewin (Brussel). Beschermd als monument bij M.B. van 28.05.2003. In 1945 worden de vernielde en beschadigde delen hersteld, cf. bouwplan, naar ontwerp van J. Viérin (Kortrijk). Tevens wordt het pand uitgebreid met een garage in dezelfde stijl.

Sobere baksteenbouw van één bouwlaag + dakverdieping onder geknikt zadel- en schilddak. Rechthoekige vensters met behouden schrijnwerk. Hoeken van puntgevels gemarkeerd door gecanneleerde pilasters met gesculpteerde lynxen. Markant portaal gemarkeerd door twee pilasters met putti, die de sterk overkragende kroonlijst ondersteunen.

Grotendeels behouden interieur naar ontwerp van de "Kortrijkse Kunstwerkstede gebr. De Coene". Verdieping met o.m. slaapkamer met wand met schilderijen op paneel, door Albert Saverys.

STADSARCHIEF KORTRIJK 33, nr. 641/45.
Exposition de la societé Centrale d'architecture de belgique, in L'Emulation, nr. 9, 1938, p. 137.
DEMEY A., "De Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene: een successtory tot september 1944", in Art De Coene, jaarboek 1, 2000, p. 2-11.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline