Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis, met rechts ommuurde tuin, van 1867 in opdracht van V. De Bien, medestichter van de weverij C. Destoop; heden Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling. Onderkelderd halfvrijstaand breedhuis van zeven traveeën + oorspronkelijk vier traveeën heden drie, onder pannen schilddak met één oorspronkelijke + één recente dakkapel. Bepleisterde lijstgevels verfraaid met arduin voor onder meer plint, deuromlijsting en balkon. Horizontale markering door middel van imitatiebanden op begane grond, doorgetrokken onderdorpels, puilijst en kroonlijst met tandlijst en versierde consoles. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting, op bovenverdieping voorzien van sluitsteen met guirlande onder rechte kroonlijst. Deurtravee geaccentueerd door koetspoort met schampstenen waarboven balusterbalkon, deurvenster bekroond met gebogen fronton. Vleugeldeur met spiegels, panelen en deurstijl met bloemenkorfje.

Interieur: koetsdoorgang met aansluitende hal op de bel-etage; ritmerende Ionische pilasters, plafonds met stucwerk en casementen. Rijk versierde salons: marmeren schouwen, stucwerk, spiegels; vleugeldeuren met uitgewerkte deurstukken, beschilderde doeken met onder meer jachttaferelen.

• DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van neoklassicisme tot nieuwe zakelijkheid, Kortrijk, 1983, p. 138, afb. 141.