Winkel-woonhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel-woonhuis

Beschrijving

Voormalig dubbel winkelpand met lijstgevel in Lodewijk XIV-stijl, gedateerd 1619, zie opschrift op spiegels "Aedificata anno 1619, restaurata anno 1905". De begane grond is in 1905 gewijzigd, zie gietijzeren lateien en deuren met ijzeren hekken. Onderkelderd breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde lijstgevel met schijnvoegen op begane grond, arduinen plint. Bovenverdieping geritmeerd door pilasters, entablement met geprofileerde pilasters en waterlijsten waarop recente houten gootlijst. Heden rechthoekige muuropeningen op begane grond, steekbogige bovenvensters met vernieuwd houtwerk. Verankerde rechter zijgevel met aandak voorzien van vlechtingen. Kelders met troggewelven. Volgens tekeningen BGOKK III, 1905-1906 ineen-gewerkte blokdeuren en ramen op begane grond. Afgebroken in de loop van 2002 en heropgebouwd naar oud voorbeeld.

• Stadsarchief Kortrijk 123, nr. 5912 (of 3393).
  • DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van de XVIde eeuw tot het empire, Kortrijk, 1973, p. 67-72, afb. 68.