Onderkelderd herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderkelderd herenhuis

Beschrijving

Koning Leopold I-straat nr. 10. Onderkelderd herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig aan de straat). Overkragende kroonlijst met tandlijst op consoles. Lijstgevel van witte natuursteen op arduinen plint. Bossage op de begane grond, geblokte omlijsting met gestileerd rotspatroon rond vleugeldeur waarboven zwaar balkon op consoles. Eclectische gevel met elementen aanleunend bij neorenaissance: de borstweringen met mensenhoofden opgenomen in medaillons tussen gestileerde bladmotieven, dito motieven in de zwikken en op de friezen van de tweede bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen op de begane grond, rondbogig en steekbogig respectievelijk op tweede en derde bouwlaag.

DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van neoklassicisme tot nieuwe zakelijkheid, Kortrijk, 1983, p. 142, afb. 144.

Bron     : WVL5
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline