Herberg Sebastopol

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Sebastopol

Beschrijving

Korte Steenstraat nr. 11. Vroeg 18de-eeuws pand, heden herberg z.g. "Sebastopol". Onderkelderd breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel in Lodewijk XIV-stijl, cf. gekoppelde Dorische pilasters op gemeenschappelijke sokkel met geprofileerd entablement waarop houten kroonlijst. Bordestrap. Rechthoekige muuropeningen op begane grond, gescheiden door recente versiering met Ionische pilasters. Steekbogige bovenvensters met vernieuwd houtwerk dat de vensterhoogte inperkt. Rode bakstenen achtergevel met omlijste vensteropeningen. Staat in verbinding met pand op Vandaleplein.

DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van de XVIde eeuw tot het empire, Kortrijk, 1973, p. 67, afb. 67.

Bron     : WVL5
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline