erfgoedobject

Burgerhuis Ghellinck

bouwkundig element
ID
59894
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59894

Juridische gevolgen

Beschrijving

* Lange Steenstraat nr. 20. Z.g. "Huis Ghellinck". Beschermd als monument bij B.V.E. van 09.03.1983. Imposante burgerwoning gedateerd 1698 en gebouwd in opdracht van Jan-Baptist Ghellinck (1638-1728), toenmalig burgemeester van Kortrijk, voor zijn pas gehuwde zoon. In 1955 werd de gevel gerestaureerd naar ontwerp van architect J. Tesse.

Onderkelderd enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. Lodewijk-XIV-lijstgevel van bak- en natuursteen op sokkel van geblokte witte natuursteen. Twee traveeën breed benadrukt middenrisaliet bekroond door gebogen fronton. Bij de restauratie van 1955 werd het sterk verweerde wapenschild van de familie vervangen door het wapenschild van de stad Kortrijk. Het bas-reliëf met de schilddragende leeuwen werd uitgevoerd door beeldhouwer H. Noreilde. Verticale accentuering door het opeenvolgende gebruik van de klassieke Griekse bouworden, van onder naar boven: Dorische, Ionische en Corinthische orde. De pilasters van de Dorische bouworde zijn voorzien van vruchtenguirlandes, de pilasters van de Ionische orde zijn voorzien van rechthoeken, de pilasters van de Corinthische orde zijn voorzien van trigliefen. Horizontale accentuering door de decoratieve friezen op de benedenverdieping o.m. met trigliefen waaraan gutae hangen en ertussen gesculpteerde bas-reliëfs met o.m. putti. Segmentboogvormige vensteropeningen in geprofileerde natuurstenen omlijsting met vergulde sluitstenen. Houtwerk met kleine roedeverdeling, op foto van het KIK met grote roedeverdeling. De vensterdeuren van de uiterste linker- en rechtertravee met smeedijzeren Frans balkon en met initialen KV en AC dateren ook van later, cf. foto. Benedenvensters en deur in geblokte omlijsting. Rechts van de deur koperen plaat met opschrift: "Dit gebouw huyze Ghellinck genaamd werd in 1698 opgericht door J.B Ghellinck toen burgemeester van Kortrijk".

Deels behouden interieur, echter aangepast aan de vroegere functie als bank en heden als winkel. Begane grond: volledig aangepast eerste salon met toegang en vitrine, behouden empireschouw met verguldwerk; mangaantegels. Tweede salon (nu winkelruimte) met vernieuwde planken vloer, bepleisterde en beschilderde wanden met stucwerk. In vlakken verdeeld plafond door bepleisterde en beschilderde moerbalken. Spiegelbooglijsten met in de zwikken stucwerk. Op de balken schelpmotief in stucwerk. Behouden marmeren schouwmantel. Schouwboezem met spiegelbooglijst met in de zwikken ruitmotief. Glazen vierledige vleugeldeur leidt naar de achtergelegen nieuwbouw. De trap naar de bovenverdiepingen is verdwenen. De bovenverdieping is enkel te bereiken via nr. 1 in de Lekkerbeetstraat. Behouden eenvoudige marmeren schouwmantels.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00386.
DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van de XVIde eeuw tot het empire, Kortrijk, 1973, p. 75, 78, 79.


Bron     : WVL5
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis Ghellinck [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59894 (Geraadpleegd op 08-03-2021)