erfgoedobject

Winkel-woonhuis

bouwkundig element
ID
59899
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59899

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Stadswoning
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel-woonhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Winkel-woonhuis uit het begin van de 19de eeuw met typerende bepleisterde en beschilderde lijstgevel met aflijnende houten kroonlijst op modillons. Breedhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Horizontaliserende waterlijst en cordonvormende onderdorpels. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting. Aangepaste begane grond. Merkwaardig is het cilindervormig trappenhuis met slingertrap; drie verdiepingen hoog en centraal gesitueerd in het pand. Op de eerste verdieping, in de wand tegenover de trap, bevinden zich twee getorseerde zuilen op basement met Corinthisch kapiteel die een rondboog ondersteunen. De zuilen zijn versierd met rankwerk en vogels. Aan weerszijden van de rondboognis, heden doorbroken door twee deuren, bevinden zich twee smallere nissen waarin oorspronkelijk een Madonna en Sint-Jozef geschilderd waren, thans wit overschilderd. De ronde ijzeren balustrade is eveneens verdwenen. Op de tweede verdieping wordt de wand geritmeerd door zes vlakke pilasters met bladkapiteel en zes rechthoekige vensters (thans is het glas witgeschilderd), gevat in ezelsrugboogspitsnis met ruitmotief. Erboven, tussen twee geprofileerde lijsten, fries met rankenband met druiventrossen en mascarons. Op de derde verdieping wordt de wand geritmeerd door afwisselend korfboogvensters (eveneens witgeschilderd) en sokkels met bustes.

  • DEBRABANDERE P. 1990: Franse- en stijlinterieurs in Kortrijk, Kortrijk, 105-112.

Bron: DE GUNSCH A., DE LEEUW S. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T., SCHEIR O & VAN DEN MOOTER M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Scheir, Olivier; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkel-woonhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59899 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.